Mannenkoor Urker Zangers

Het mannenkoor de ,,Urker Zangers” wordt opgericht op 10 februari 1968 en slaagt erin de bekende Urker dirigent Frits Bode (1926-1990) aan te trekken als muzikaal leider, en zijn vriend Klaas Jan Mulder (1930-2008) als begeleider. Vlak na de oprichting telt het koor een veertigtal leden. Zij verkiezen een zo breed mogelijk, origineel repertoire te zingen en dat komt geheel overeen met de doelstellingen van Frits Bode. Binnen afzienbare tijd zingt het koor een gevarieerd programma met o.a. gospels, spirituals, geestelijke en klassieke muziek. Het koor, de dirigent en het repertoire harmoniëren uitzonderlijk goed met elkaar, en dat zorgt voor een snelle groei van het koor. De naamsbekendheid neemt toe en als gevolg geeft het koor concerten door het hele land en in maart 1969 verschijnt de eerste elpee. 

Vanaf 1970 begint de concertlijst van de ,,Urker Zangers” indrukwekkende vormen aan te nemen: tientallen concerten in alle delen van het land, talrijke medewerkingen bij allerlei gebeurtenissen en optredens voor radio en televisie. Er wordt zelfs een speciale televisiefilm door de NCRV gemaakt met als titel: “de Urker Zangers zingen van de zee”. Een aantal gevarieerde albums worden uitgebracht, bekroond met diverse onderscheidingen. Het 10-jarig jubileumalbum, met medewerking van het Nederlands Radio-orkest en lied- en orkestbewerkingen van Jef Penders, mag een absoluut hoogtepunt genoemd worden. Inmiddels geniet het mannenkoor ook internationale bekendheid. In 1976 maakt het koor een concertreis naar Duitsland. Er komen zelfs concertverzoeken uit Zuid-Afrika, maar het koor verkiest een tweetal concertreizen naar Amerika, in 1979 en 1982. De EO maakt hiervan voor de televisie een tourneeverslag. In 1988 volgt er nog een concertreis naar Denemarken. Er komt echter een abrupt einde aan de bijzondere, gepassioneerde en succesvolle samenwerking tussen Frits Bode en het mannenkoor vanwege het plotselinge overlijden van de dirigent in juni 1990. 

In 1991 wordt de musicus en producer Roelof Elsinga (1945) benoemd als nieuwe dirigent. Hij begrijpt dat de ,,Urker Zangers” een gevarieerd repertoire willen zingen en, in zijn eigen stijl en op bekwame wijze, geeft hij gehoor en vorm aan deze unieke identiteit van het koor. Met deze dirigent worden de eerste Compact Discs opgenomen, waaronder een live-opname van het 30 jarig jubileumconcert, gegeven op Urk in 1998. Vaste begeleider is dan Johan Bredewout. Het koor maakt concertreizen naar Denemarken (1994) en Duitsland (1998), en ook worden er vele concerten gegeven en diverse medewerking verleend.

Sinds 2000 is Jacob Schenk (1973) de dirigent van de ,,Urker Zangers”. Schenk is een muzikale duizendpoot. Naast dirigent is hij organist en pianist, een begenadigd zanger en een bekend panfluitist. Deze veelvormige muzikaliteit vormt een ideale combinatie met het veelzijdige mannenkoor ,,Urker Zangers”. Onder zijn leiding heeft het koor inmiddels meerdere cd's uitgebracht. Diverse arrangementen zijn van de hand van Jacob Schenk. De ,,Urker Zangers”, onder leiding van Jacob Schenk, staan nog steeds garant voor en bekend om hun enthousiaste, gevarieerde en spontane optreden in combinatie met hun kenmerkende, frisse en krachtige koorsound. In 2008 is op feestelijke wijze het 40 jarig jubileum gevierd. Het koor bracht een cd/dvd uit met een terugblik op die mooie jaren. De cd bevat selectie uit het rijke repertoire vanaf de oprichting tot nu toe, de dvd is een prachtige documentaire geworden, waar medeoprichters en leden van het eerste uur hun luisterrijke ervaringen met de kijkers delen.

Bij het 45 jarig jubileum in 2013 verscheen een Psalmen-cd, waarbij het koor niet alleen stil wilde staan bij de bakermat van de Urker koormuziek, de statige kerkelijke samenzang, maar ook bij de dirigent van het eerste kooruur Frits Bode en begeleider Klaas Jan Mulder, de muzikale vrienden die zoveel betekend hebben in de ontstaansgeschiedenis en totstandkoming van ons mannenkoor.